donderdag 26 juni 2008

Dissertatie over Sociale Driegeleding

Sociale Driegeleding doorstaat hoogste wetenschappelijke toets.

Dit artikel is verschenen in de e-nieuwsbrief van de werkgroep Sociale Driegeleding

Eind oktober 2007 is ex-vrije schoolleerling C. Dieterman gepromoveerd aan de Universiteit van Leiden , faculteit der Rechtsgeleerdheid op een proefschrift getiteld: "Trias Ethica: De Regels van Staatsmanskunst" .
Dieterman heeft de maatschapijvisie van R.Steiner en die we kennen als de socviale driegeleding omgedoopt tot Trias Ethica.
Deze luidt: "De samenleving,de politiek en het bedrijfsleven zijn autonoom binnen de respectievelijke domeinen van het geestelijke leven, het rechts- en politieke leven en het economisch leven, waar de respectievelijke principes van vrijheid, gelijkheid en broederschap heersen".Het is zoals Dieterman benadrukt een algemene theorie voor het vakgebied der internationale betrekkingen.
In de bewijsvoering heeft hij de meest zuivere methode uit de wetenschap gebruikt namelijk de geometrische methode die start vanuit een axioma en vandaar de lijn der deductie bewandeld. Dieterman beweert hiermee dat hij buiten Steiner en de sociale driegeleding om tot dit wetenschappelijke inzicht is gekomen.
Als laatste formuleert hij de IJzeren Regel der Staatsmanskunst die luidt :
"De macht, of deugdzaamheid, van de staat is evenredig aan zijn vermogen te handelen
volgens de trias ethica".
Voor wie de uitgebreidere nederlandse samenvatting wil lezen zie http://www.nieuws.leidenuniv.nl/content_docs/Promoties_oktober_2007/dieterman_samenvatting__10_pp_.pdfof ook https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/12387

Uit zijn cv blijkt dat Christward Dieterman een brede internationale scholing en ervaring heeft opgebouwd. Zo heeft hij aan het Insitut d'Etudes Politiques te Parijs, de Oxford en Harvard University gestudeerd. Daarnaast is hij ook werkzaam geweest voor de Nederlandse Mededingings authoriteit (NMa), voor de Wereldbank, bij het IMF en het Nederlandse Ministerie van financiën.
Het wordt nu tijd dat de politieke gremia kennis nemen van dit bijzondere proefschrift en er vervolgens naar gaan handelen.
Sociale Driegeleding is nu formeel "wetenschappelijk bewezen"!!

Hieronder het nederlandse persbericht:
Eén wereldeconomie, zo vele culturen – hoe recht te doen aan beide?Deze vraag staat centraal in het proefschrift van Christward Dieterman
'Trias Ethica: The Rules of Statecraft'.

Bij de beantwoording van die vraag kiest het voor het perspectief van de staatsman en voor de vorm van een general theory. Door aan te voeren dat zo een theorie mogelijk is binnen de Leer der Internationale Betrekkingen, daagt dit proefschrift de hoofdstromingen in het vakgebied uit.
-Grotius en Spinoza:
Voor de bewijsvoering volgt dit proefschrift de geometrische methode, zoals deze werd toegepast door Grotius en vooral Spinoza. Deze keuze volgt uit inconsistenties in de gangbare denkbeelden, die zijn gebaseerd op Hobbes of Kant en vooral ook op Descartes. De geometrische methode wordt alleen wel eerst aangepast aan de eisen van de tijd. Sinds de ontdekking van non-Euclidische geometrie een eeuw geleden en de toepassing ervan door Einstein, dient Spinoza’s systeem herontdekt te worden. De aanpassing van de geometrische methode heeft gevolgen voor godsbegrip, mens- en wereldbeeld. Zo verstrekkende zelfs, dat kan worden beargumenteerd waarom de werkelijkheid uit 7 of 12 dimensies bestaat en niet uit 10 of 11, zoals de snaartheorie momenteel beweert in de zoektocht naar een theory of everything in de natuurkunde.
- Praktische relevantie
De praktische relevantie van dit proefschrift is erin gelegen dat het een kader biedt voor staatslieden waarbinnen internationaal beleid kan worden begrepen en gevormd. Aangetoond wordt dat zij altijd te maken hebben met een trias ethica. Deze trias omvat, anders dan de trias politica van Montesquieu, naast het domein van recht en politiek ook de domeinen van respectievelijk economie en cultuur. Globaliseringsvraagstukken kunnen alleen worden opgelost als deze drie domeinen met elkaar in verband worden gebracht. In elk domein heerst een eigen principe en als de staatsman deze principes of de domeinen verwart, is staatsoptreden gedoemd te mislukken. Toepassing van de in dit proefschrift geformuleerde, Gulden en IJzeren Regel kan dit voorkomen.
- Promotoren
De promotor van het proefschrift Trias Ethica: The Rules of Statecraft is prof. dr. A. van Staden.

Enige tijd later is de promovendus Dieterman aangenomen als Eerste Kamer ambtelijk secretaris onder voorzitterschap van Mevr. Yvon  Timmerman-Buck (CDA) . Meteen van wetenschappelijke theorie naar de hoogste politieke praktijk. Na twee zittingsperioden is Mevrouw Timmerman overgestapt naar de Raad van State, waar haar juridische achtergrond van betekenis is.