maandag 19 september 2011

Einde Sociale Driegeleding

Sociale Driegeleding wordt Maatschappelijke Driegeleding

Hieronder volgt een citaat uit de digitale nieuwsbrief van de Werkgemeenschap voor Sociale Driegeleding van September/Oktober:

Tijdens de jaarvergadering van de Werkgemeenschap
in juni j.l. is op initiatief van Rob Hesper voorgesteld de
term ‟sociale driegeleding‟ niet meer te hanteren. Daar-
voor in de plaats zou ‟maatschappelijke driegeleding‟ de
lading veel beter dekken. “En dan word je ook begre-
pen”, beargumenteerde Rob Hesper. Door de aanwezi-
ge leden is – na een uitvoerig gesprek – zijn voorstel
aangenomen. Dit heeft ook consequenties voor de
naam van de Werkgemeenschap, zoals in de kop hier-
boven tot uitdrukking is gebracht: Werkgemeenschap
voor maatschappelijke driegeleding
.”

Als reactie heb ik de mandaatgroep meteen laten weten dat ik heel tevreden ben met deze naamswijziging die ik ook al in mijn boekje “Trias Politica Ethica “ heb voorgesteld en consequent heb gebruikt. Naar mijn mening is de term sociale driegeleding inderdaad een germanisme en roept onnodig veel misverstanden op.

De consequentie hiervan is dat ik op dit weblog verder geen artikelen meer zal plaatsen en graag doorverwijs naar mijn andere weblog maatschappelijke driegeleding zie http://driegeleding.blogspot.com/

1 opmerking:

Willehalm zei

L.S.
Dat is wel een heel summiere en eigenlijk belachelijke onderbouwing "dan word je ook begrepen". Ik was tijdens die leden vergadering in het buitenland en kon dus niet tegen die onnodige naamsverandering spreken en stemmen. Sociaal is een veel breder begrip dan maatschappij; terugvertaald zou Rudolf Steiner dan het woord gesellschaftsorganismus gebruikt hebben, wat hij ook inderdaad in het begin kort heeft gedaan om daarna soziale organisme te gebruiken gebruiken (in de economie heerst ook inderdaad door de arbeidsdeling veel meer sociaal gedrag dan men meent). Maatschappij is ook een rechtsvorm en daarom verwarrend; voor maatschappijen kan je je niet op de sociale driegeleding à la Kernpunten beroepen, wel op de Statuten van de AV die ook driegeleed zijn. Beide kunnen niveau's door het begrip sociale organica gedekt worden. Tevens breekt het met een lange traditie, die je alleen overboord zou moeten werpen als er hele serieuze argumenten voor waren, en die zijn er niet. De driegeleding zal worden begrepen als men de door RS ontwikkelder taal van de (wereld)economie weet te hanteren; de discussie daarover gaat men uit de weg naar een enkele poging.
Groet,
Robert Jan Kelder
P.S. Zal je mail aan mij binnenkort beantwoorden.