maandag 9 juni 2008

Staatsonderwijs is een slechte zaak

Overheid: Handen af van het Onderwijs !

De door de commissie Dijsselbloem gepresenteerde resultaten van het parlementair onderzoek naar de onderwijsvernieuwingen zijn een bevestiging van wat velen: ouders, leerkrachten en leerlingen al jarenlang direct hebben ervaren en lijdzaam hebben moeten ondergaan: "Overheid blijf van het onderwijs af".
De overheid zou daaruit een wijze les moeten trekken en zich helemaal niet meer met het onderwijs moeten bemoeien. Centrale sturing werkt niet voor het maatschappelijke gebied van Wetenschap,Onderwijs, Kunst en Cultuur (zie ook boek Trias Politica Ethica).
http://triaspoliticaethica.blogspot.nl/2012/12/recensie-van-ebakkum.html

De aanbevelingen van de commissie waarbij de overheid veel terughoudender moet zijn ten aanzien van het onderwijs zouden inderdaad zeer ter harte genomen moeten worden, maar gaan nog lang niet ver genoeg. Indachtig artikel 23 uit de grondwet waarin de Vrijheid van Onderwijs is vastgelegd, zou veel meer naar de geest dan naar de letter van deze tekst gehandeld moeten worden. De commissie benadrukt dat het een kerntaak van de overheid is om het wat (de inhoud van het onderwijs) te bepalen en het onderwijsveld de vrijheid te geven voor het hoe (didactische en pedagogische vorm).

Dit is echter zeer discutabel.Ook het wat zou door het onderwijsveld zelf bepaald moeten worden omdat kinderen zo verschillend zijn in aanleg en kunnen. De overheid zou hoogstens hele algemene, globale kerndoelen mogen formuleren.
Wel moet de overheid de financiële middelen verstrekken voor de schoolorganisatie, goede salarissen van leerkrachten en deugdelijke, gezonde schoolgebouwen. Verder zouden ze eisen mogen stellen aan bevoegdheden van leerkrachten en onderwijsuren.

Zo werkt het Finse onderwijssysteem (met een teruggetreden overheid en vergaande autonomie van de scholen en geen centrale eindexamens!). Het al in 1972 verschenen boekje “De ontschoolde maatschappij” van de inmiddels overleden cultuurfilosoof Ivan Illich, zou voor ieder kamerlid verplichte kost moeten zijn.
 Geef het vertrouwen terug aan scholen, leerkrachten en ouders! Dat dit geen teruggang in kwaliteit, maar juist een verbetering van de onderwijskwaliteit oplevert, hebben de periodieke internationale vergelijkende onderzoeken (PISA) aangetoond. Finse scholieren staan al jaren in de top drie op alle onderdelen! Op een toneel-, kunstacademie of conservatorium wordt ook niet gewerkt met landelijk voorgeschreven profielen en centrale examens. Zo zou het voor het hele onderwijs moeten gaan inclusief basis en middelbaar onderwijs. Laat het onderwijs over aan de professionals!

1 opmerking:

martijn mullink zei

Ik ben erg blij om te merken dat er mensen zijn bij wie er bewustzijn aanwezig is over de huidige krisis in het onderwijs en dat er enigen zijn die daarvoor bewustzijn hebben dat deze krisis wordt veroorzaakt door de centrale sturing door de overheid naar dit onderwijs.
Ik ben het er helemaal mee eens dat een beinvloeding door de overheid, in welke vorm dan ook, van onderwijs, wetenschap en cultuur, de vrijheid die in deze gebieden aanwezig moet zijn, willen deze takken van de maatschappij überhaupt de mogelijkheid krijgen om tot leven te kunnen komen, aan banden legt. Deze invloed van de overheid heeft tot gevolg dat het onderwijs nu verziekt is.
Ik zou graag nog wat willen toevoegen aan de belangrijke woorden uit dit artikel.
Centrale sturing van de overheid werkt niet voor wetenschap, kunst en cultuur, Ja, maar natuurlijk evenmin voor onze economie. De verwarring van overheid en economie is bijna even ernstig als die van overheid en onderwijs. Natuurlijk moeten er wetten gelden binnen de economie, toch zou onze economie zichzelf moeten besturen.

Tevens wil ik zeggen, als reactie op de tweede alinea: Nee, een vrije school betekent ook dat de school niet door finanziele middelen van de overheid beinvloed mag worden. Een vrije school, of een Steiner school, die gefinanziert wordt door de overheid is geen vrije school in de zin van Steiner. Een school kan pas vrij worden als deze zelf voor haar finanziele middelen zorgdraagt (..)